Home
Kryetari

Kryetari

H. Dede Edmond Brahimaj, Kryegjyshi Botëror i Bektashinjve dhe Kryetari i Këshillit Ndërfetar për vitin 2021

Haxhi Dede Edmond Brahimaj lindi në Tiranë, më 19 maj 1959, nga besimtarët e devotshëm të Bektashizmit, nga fshati Brataj i Vlorës. Pas mbarimit të shkollës 8-vjeçare, ai vazhdoi studimet në shkollën e mesme ‘Skënderbej’ dhe arriti rezultate të larta, që i dhanë të drejtën për të ndjekur studimet universitare në Akademinë e Forcave Tokësore, sot “Skënderbej”.

Me ringjalljen e besimit në fillim të viteve ’90, së bashku me klerikë dhe besimtarë të tjerë, ai mori pjesë në Këshillin Organizativ të Kryegjyshatës Botërore të Bektashinjve.

Më 16 maj 1996, ai u shpall me Urdhrin “Dervish”, menjëherë i ngarkuar me detyrë në Teqenë Bektashiane të Korçës, në teqenë e Turanit. Më 13 prill 1997, dekretohet me titullin “Baba” dhe emërohet si Nënkryetari i parë nga Udhëheqësi Bektashi Botëror Haxhi Dede Reshat Bardhi.

Në mars 2006, ai u emërua në funksionin e gjyshit të Teqesë Bektashiane në Maqedoni. Pasi kalimit nga jeta e ish-Udhëheqësit Botëror Bektashi, Haxhi Dede Reshat Bardhi, Haxhi Baba Edmond Brahimaj më 11 qershor 2011 zgjidhet në postin e Drejtuesit të Kryegjyshatës Botërore Bektashiane në Tiranë.

Këto vite si Udhëheqësi Botëror Bektashi, H. Dede Edmond Brahimaj, ka punuar me përkushtim duke vazhduar rrugën e Dede Reshat Bardhit, traditës bektashiane brenda dhe jashtë vendit. Ai ka marrë tituj nderi si: “Ambasadori i Paqes”, 2004; “Nderi i Qarkut Korçë”, 2004; “Qytetar Nderi” i Komunës Zerqan-Bulqizë, 10 qershor 2014; “Qytetar Nderi” i Komunës Martanesh-Bulqizë, 29 Qershor 2014; “Qytetar Nderi” i Komunës Bogovë-Skrapar, 22 Gusht 2014; “Qytetar Nderi” i Bashkisë Frashër-Përmet, 25 maj 2014. “Personaliteti i shquar i Labërisë”, Shoqata “Labëria”, shkurt 2015; “Qytetar Nderi” i Qarkut Fier, mars 2015; “Qytetar Nderi” i Qarkut Berat, maj 2015; “Urdhri i kalorësisë së Skënderbeut”, 7 shtator 2015 nga Presidenti i Republikës së Shqipërisë; “Dr. Honorus Causa”, Misioni i OKB, shtator 2016; “Qytetar Nderi” i Bulqizës”, tetor 2016; “Mirënjohje” nga SH.B.A. Presidenti Obama, janar 2017; Gold Awards  “Peace Icon” Organizata e Kombeve të Bashkuara, “GOD Awards”, tetor 2017; “Qytetar Nderi” i Skraparit, Bashkia e Skraparit, janar 2018. Më 26 qershor 2019 Kongresi i Hebrenjve nderoi në shenjë mirënjohjeje H. Dede Edmond Brahimaj dhe Komunitetin Bektashian me Flamurin Amerikan.

Shpërndarja tregon përkujdesje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Shqip