Home
Simpoziumi i VII Akademik Ndërfetar

Simpoziumi i VII Akademik Ndërfetar

Zhvillohet Simpoziumi i VII Akademik Ndërfetar ?Maria/Merjemi, si simbol i virtytit dhe i devotshmërisë?

Me datë 20 dhjetor 2018, është zhvilluar në sallën e konferencave të Kolegjit Universitar Bedër, simpoziumi i VII Akademik Ndërfetar ?Maria/Merjemi, si simbol i virtytit dhe i devotshmërisë?.

Fillimisht simpoziumin e ka përshëndetur Prof. Asoc. Dr. Rahim Ombashi, Dekan i Fakultetit të Shkencave Humane, Bedër, i cili e ka lidhur figurën e Hz. Merjemit/Marisë me trashëgiminë tonë kombëtare në fushën e kulturës dhe të letërsisë për rolin e gruas dhe me gjerë.

?Na ka thirrur në këtë tubim akademik ndërfetar nevoja e përhershme për të komunikuar mes vedi për gruan si simbolikë apo për simbolin grua, sepse ndiejmë nevojën të kuptojmë misterin grua në besimet monoteiste, përcjellë dhe në jetën fizike?, tha ndër të tjera prof. Ombashi.

Më pas në simpoziumin e moderuar nga Dr. Genti Kruja, kanë mbajtur referimet dhe kumtesat e tyre përfaqësues nga tre shkollat e larta teologjike, Z. Dhimitër Qosja nga Akademia Teologjike Ortodokse, Shën Vlash, Durrës, Znj. Mimoza Jaku nga Instituti Teologjik Katolik (Seminari Ndërdioqezian), Shkodërdhe Znj. Lorela Shehu ngaDepartamenti i Shkencave Islame,Bedër, të cilët e kanë trajtuar figurën madhështore të Marisë/Merjemit në këndvështrimin e krishterë dhe islam, si një model frymëzues të virtytit, devotshmërisë dhe besimit shembullor ndaj Zotit, si Krijues dhe i Gjithëpishtetshëm.

Në mbyllje janë zhvilluar pyetje dhe diskutime nga pedagogë dhe studentë të tre teologjive rreth temës së simpoziumit.

Simpoziumi i VII-të Ndërfetar në fushën akademike, vjen tashmë si një traditë bashkëpunimi ndërfetar midis përfaqësuesve universitarë të treshkollave të larta akademike teologjike në Shqipëri, Departamenti i Shkencave Islame në Kolegjin Universitar ?Bedër?, Akademia Teologjike Ortodokse ?Ngjallja e Krishtit?, Shën Vlash, Durrës dhe Instituti Teologjik Katolik në Seminarin Ndërdioqezian ?Zonja e Këshillit të Mirë?, ku mblodhi së bashku drejtues, lektorë, studentë dhe përfaqësues të tre institucioneve arsimore.

Shpërndarja tregon përkujdesje
     
  
English